Den vita kaninen

Då och då händer det saker som inte bara ställer vår världsbild helt på huvudet. Saker och ting som vi tagit som oomkullrunkeligt självklara inte bara utmanas, utan upphävs och vi står inför en verklighet där det omöjliga visar sig vara möjligt, ofta, till en början åtminstone, bara under speciella omständigheter, men icke desto mindre – det omöjliga visar sig vara möjligt.

Thomas Beatie är på många sätt en rätt vanlig amerikansk snubbe. Han bor i Arizona tillsammans med sin fru och deras tre gemensamma barn. Precis som många andra amerikaner drabbades familjen hårt av bankkraschen, på en dag förlorade de $600 000, företaget de drev gick i konkurs och de tvingades sälja både bilar och möbler och flytta från sitt hem i Oregon till ökenstaten Arizona. Trots detta är familjen optimister, mamma Nancy har avslutat sin utbildning, tillsammans startar de ett nytt företag i en hel annan branch och överväger att skaffa sig ett fjärde barn.

Det ovanliga med familjen Beatie är, utöver deras okuvliga optimism som inte alls är så ovanlig, lyckligtvis, dels att pappa Thomas föddes i en flickkropp, dels att det är pappa Thomas som burit barnen, eftersom mamma Nancy inte har möjlighet att bli gravid.

Trots att Arnold Schwarzenegger faktiskt gått omkring och varit gravid i stort sett en hel film är det få som ens var lite beredda på att fenomenet gravida män skulle uppträda i den verkliga världen. Ja, män. Plural. Beatie är nämligen inte den ende, även om han är den mest offentlige. Och plötsligt är det verklighet – inte bara kvinnor kan föda barn.

Det tar en stund att vänja sig vid.

Magnus Blixt använder sig då och då av ett mycket pedagogiskt och träffande uttryck:

Det räcker ju med en enda vit kanin för att bevisa att inte alla är svarta.

Thomas Beatie är en vit kanin. Den som vill och har möjlighet kan höra honom berätta om sina erfarenheter på Pride i Stockholm den fjärde augusti.

Mats funderar också kring Beatie.

10 tankar om “Den vita kaninen

 1. Vi famlar och söker legitimera våra uppfattningar med hänvisning till naturen. I natt såg jag ett program om korallrev. Clownfisken föds alltid som hane, men den största av dem omvandlas till hona och börjar lägga ägg, som hanarna vårdar noga. När honan dör tar det bara några timmar innan den näst största hanen omvandlas till hona…

  I mitt nästa liv ska jag bli biologist och använda mina kunskaper för att tillbakavisa alla påståenden om hur det egentligen är!

    • Jo, det är väl det som är kruxet. Men det är ett intressant tankexpriment om det biologiskt skulle gått så långt. Det finns alltid en hake i det som målas upp.

     Frågan är då bar lite mer filosofisk. Varför skulle det i så fall finnas två kön?

    • Det är en intressant synvinkel, Plura. Kanske är detta med två kön precis bara just det, en filosofisk tankekonstruktion. Kanske har den sina rötter i Platons tankegång om att människan från början var tre kön, men att gudarna för att bestraffa dem för ett eller annat klöv dem itu, och vi därefter är dömda att vandra jorden över och leta efter vår andra halva?

   • När jag gick på gymnasiet hade vi en vaktmästare som vi aldrig visste om det var en han eller hon. Vi kallade personen för det! Kanske i detta fallet också en det varken kvinna eller man utan en hybrid.

    • Det beror ju på hur man ser saken. Såväl i lagens mening som socialt är han en man, och far till de tre barnen.

     Bara för att ni inte visste huruvida vaktmästaren var man eller kvinna så är det inte säkert personen själv såg sig som könslös. Sannolikt visste h*n utmärkt vilket kön h*n tillhörde, de flesta gör ju det, men även tonåringar kan vara grymma ibland.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s