Köttfri måndag

Det är måndag i dag. Som det ju ofta är såhär i början av veckan. Vi har berört konceptet köttfri måndag tidigare, kommer ni ihåg? Det innebär helt enkelt vad det låter som det innebär – måndag äter man inte kött, utan annan mat. Det finns gott om annan mat, så många varianter att man utan besvär kan äta olika rätter varenda måndag hela året om utan att behöva upprepa sig det minsta lilla, om man skulle önska det.

Ja, jo, jag är medveten om att kött har en smak och en konsistens som tilltalar väldigt många människor väldigt mycket, och jag vet att det finns en och annan som poserar med en slags principkarnivorisk hållning. Låt mig därför hastigt påminna om att det finns fler veckodagar, ja, faktiskt hela sex stycken utöver den måndag vi pratar om just nu. Dessa dagar är det, även för den som skulle önska följa konceptet köttfri måndag slaviskt, fritt fram att kalasa på både köttbullar och flintastek.

I år faller det sig så att den 10 december infaller på en måndag, och i SvD i dag presenteras det spännande konceptet att faktiskt komponera och servera en köttfri Nobelmiddagsmeny. En klart tilltalande idé, på flera sätt: Det ger kockarna en chans att verkligen briljera, det går att laga fantastisk mat utan kött! Det ger svenska odlare en möjlighet att visa fram att man faktiskt producerar högkvalitativa råvaror. Och det skulle, som antyds i debattartikeln, förmodligen ge fler och intressantare rubriker i tidningarna än de menyer som hittills presenterats.

En idé värd att reflektera över, inte sant?

11 tankar om “Köttfri måndag

 1. Jag håller tummarna! Om sisådär 6-7 år när det faller sig så nästa gång hoppas jag att det redan blivit omodernt att ifrågasätta ett sådant beslut.

  • Precis, vid det laget är det en tradition och inte alls lika häftigt som i år, som ju kommer vara rent historiskt – den första köttfriga nobelmiddagen någonsin!

 2. Jag läste också förslaget och stöder det helhjärtat. Det vore en vacker markering, och som du beskriver köttfri måndag så låter det ju mer som en kreativ utmaning än ett elände.

  • Varför skulle det vara ett elände? Jag vet att en och annan ser det som en uppoffring att ‘avstå’ kött en endaste liten dag i veckan, men egentligen handlar det ju om omväxling, vidgade horisonter, som du säger kreativitet.

   • Jag ser det inte som ett elände (har varit köttfri måndag-söndag i 6 år) men om man lyssnar på en del köttälskare så låter det så. Tänk så många smaker de har kvar att upptäcka:)

    Till Nobel föreslår jag en matresa genom Sverige-varför inte börja med en förrätt på skånska betor (bör var i säsong då) och avsluta med till en dessert på t.ex. hjortron eller kråkbär.

 3. Morrica-tror du att planeringskommitén har två platser åt oss :)? Eller så vänder vi och kör från väst till öst, med en förrätt med bl.a tång (jag har ätit tång från Västkusten och det är mums) och så avsluta med en dessert från någon del av östra Sverige:)

 4. Att äta mindre kött är en enkel och effektiv åtgärd för miljön – oberoende av veckodag. Men köttfri måndag har ett signalvärde. Borde definitivt införas i skolan. Men skickligt. Den maten borde alltid vara extra god.

  • Extra god, extra vällagad och varierad, helt klart.

   Det finns många föreställningar om att vegetarisk mat är tråkig och består av taffliga substitut eller det ris med krossade tomater som sorgligt många svenska restauranger erbjuder som enda vegetariskt alternativ. Här har svenska skolor möjlighet, utrymme – ja nästan en folkbildande plikt – att visa att vegetarisk mat är så oändligt mycket mer, och mycket godare.

Hur tänker du kring detta?

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s